Kellnerov biznis v Rusku chradne, Home Credit bude zatvárať pobočky

05.05.2014 Celý región

Praha 5. mája (TASR) - Ruský biznis skupiny PPF, ktorá patrí Petrovi Kellnerovi, spomaľuje. Súvisí to s celkovým nepriaznivým vývojom na ruskom maloobchodnom trhu – klesá predaj tovarov aj spotrebiteľských úverov. Práve tieto segmenty sú v Rusku hlavnou Kellnerovou doménou a českého miliardára nútia zatvoriť niektoré pobočky. Informoval o tom server iDNES.cz.

Kellnerova ruská banka Home Credit, ktorá sa špecializuje najmä na spotrebiteľské financovanie, očakáva za 1. štvrťrok tohto roka po viacerých úspešných rokoch stratu. Dopláca nielen na celkový pokles záujmu ruských zákazníkov o nákupy, ale aj na minuloročné zásahy centrálnej banky. Tá sprísnila reguláciu a zvýšila nároky na poskytovateľov úverov. Finančným skupinám sa tak spotrebiteľské úvery prestávajú vyplácať.

Vedenie Home Creditu už rozhodlo o tom, že skupina sa musí zoštíhliť a zefektívniť chod. Home Credit má v Rusku viac než 7000 obchodných miest, z toho 2200 predstavujú plnohodnotné bankové pobočky, ktoré poskytujú úvery aj prijímajú vklady. Z nich Home Credit bez náhrady zatvára 40, ďalšie sa zmenšujú či spájajú. Zmeny sa dotknú celkovo 8 % pobočiek ruského Home Creditu.

Zatiaľ čo v Rusku Kellner svoj finančný biznis osekáva, na ázijských trhoch stále rastie. V Číne už pre Home Credit pracuje 14.000 predajcov finančných produktov. Obchody rastú aj vo Vietname, ale napríklad aj v Bielorusku.

Výpadok ruského trhu však nové teritóriá nenahradia – expanzia na nich je zatiaľ dosť drahá, navyše, v porovnaní s Ruskom ide o zanedbateľný podiel. Kým ruský Home Credit sa na celkovom objeme aktív skupiny podieľa zhruba troma štvrtinami (ešte skôr podiel presahoval 80 %), podiely ázijských filiálok či Bieloruska dosahujú stále len niekoľko percent.
 

Vyberte región